Põnev teada

Riisiroad


Juba üle 2000 aasta on riis kõige olulisem toit Jaapani köögis. Vaatamata muutustele söömise mustris viimastel aastakümnetel ja aeglaselt vähenevale riisi tarbimisele viimastel aastatel on riis endiselt üks tähtsamaid koostisosi Jaapani köögis.

 

Keedetud riis
Tavalist keedetud riisi serveeritakse koos kõikide Jaapani söökidega. Hommikusöögiks on riisile mõnikord segatud toorest muna ja soja kastet. Samuti nauditakse koos Natto või muude lisanditega.

 

Sushi
Sushiks võib nimetada kõiki roogasid, mis sisaldavad sushi riisi , keedetud valge riis,  millele on lisatud maitsestatud riisi äädikat . On erinevaid sushi roogasid , nagu nigirisushi ( käes vormitud sushi ) , makisushi     ( rullitud sushi ) , ja Chirashi ( sushi riis kausis koos toore kalaga ). Sushi on tuntuim jaapani roog väljaspool Jaapanit , ning üks populaarsemaid roogi jaapanlastel endil.

 

Donburi
Donburi roaks on kauss tavalist keedetud riisi  mille  peale on lisatud mõni muu toiduaine. Donburit serveeritakse restoranides. Mõned kõige populaarsemad sordid on gyudon ( hautatud loomaliha ) , katsudon     ( tonkatsu ), tempura, oyakodon ( kana ja muna ) ja kaisendon ( toores mereannid ).

 

Onigiri
Onigiri , on valmistatud keedetud riisist ja on tavaliselt ümbritsetud nori merevetikaga. Onigiri on tavaliselt kergelt soolaga maitsestatud ning sisaldavad sageli täidist nagu umeboshi ( marineeritud jaapani ploom ) või lõhe.

 

Kare riis (Karri riis)

Kare riis ( Karri riis ) on keedetud riis Jaapani karri kastmes. Serveeritakse  ka täiendavat toppingut nagu tonkatsu. Karri ei ole Jaapanist pärit kuid on kasutatud Jaapanis juba üle sajandi . Kare riis on väga populaarne roog.

 

Praetud riis (Chahan)
Praetud riis , või chahan , on roog, mis algselt võeti kasutusele Hiinast . On lõpmatult erinevaid koostisosi, mis võib lisada praetud riisile . Mõned levinumad on herned , muna , roheline sibul ( negi ) , porgandid ja sealiha.
 

 

Chazuke (Ochazuke)
Chazuke või ochazuke on veel üks lihtne roog, mis koosneb kuumast veest , teest või kalapuljongist, mis valatakse riisile. Chazuke on sageli kaunistatud umeboshi , grillitud lõhe või marineeritud köögiviljadega. Chazuke on populaarne roog , mida süüa pärast alkoholi tarbimist.

 

Hayashi riisiroog 
Hayashi riisiroog on Jaapani stiilis hautatud veiseliha , õhukesed viilud veiseliha ja sibulat koos spetsiaalse kastmega. See meenutab Kare riisi ja nagu ka kare riisi, süüakse seda lusikaga .

 

Road mereandidest

Jaapani köögis kasutatakse sadu erinevaid kalu, karpe ja muid mereande ookeanidest, meredest, järvedest ja jõgedest. Neid valmistatakse ja süüakse mitmetel erinevatel viisidel nagu näiteks: toorelt, kuivatatult, keedetult, grillitult, friteeritult või aurutatult.

 

Sashimi
Sashimi on roog toorest mereannist. Suurt hulka erinevaid kalu saab süüa toorelt, kui nad on värsked ja õigesti ettevalmistatud. Enamike sorte Sashimisid eelistatakse süüa sojakastme ja wasabiga.

 

Yakizakana
Yakizakana tähendab grillitud kala. Grillitult süüakse Jaapanis erinevaid sorte kalu, sealhulgas makrelli (saba), lõhet (sake ), haugi ( SANMA ), stauriidi ( aji ), merikokre ( tai ) ja aiu kala ( ayu ).

 

Nuudliroad

Jaapanis on mitmeid traditsioonilisi nuudli roogasid, sealhulgas ka neid nuudliroogasid, mis on algselt olnud võõramaised kuid on Jaapanis ajapikku omistatud. Nuudlid on Jaapanis väga populaarsed, ning neid serveeritakse soojalt kui ka külmalt, olenevalt aastaajast. Nuudli restorane leiab Jaapanis kõikjalt, sealhulgas ka rongijaamadest.

 

Soba
Soba on Jaapani nuudlid, mis on valmistatud tatrajahust või tatra- ja nisujahu segust. Soba nuudlid on umbes sama paksud kui spagetid ja serveeritakse kuumalt või külmalt ning erinevate lisanditega.

 

Udon
Udon on Jaapani nuudlid, mis on valmistatud nisujahust . Udon on paksem kui soba ja serveeritakse kuumalt/külmalt ning erinevate lisanditega nagu praetud tofu ( kitsune Udon ) , tempura ( tempura Udon ) ning erinevad köögiviljad ( Sansai Udon ).

 

Ramen
Ramen on Hiina stiilis nuudlid, mis on valmistatud supis koos erinevate lisanditega . Ramen on üks paljudest populaarsetest toitudest , mis algselt võeti kasutusele Hiinas ning on aja jooksul Jaapanis omistatud.

 

Somen
Nagu ka Udon nuudlid on Somen nuudlid valmistatud nisujahust, kuid nad on palju õhemad kui Udon ja Soba. Somen nuudleid tavaliselt süüakse külmana ja peetakse suviseks roaks.

 

Yakisoba
Yakisoba on grillitud/praetud hiina stiilis nuudlid, mille hulka on segatud lihatükid, kapsas, porgand, või muud köögiviljad ja kaunistatud punase ingveriga. Yakisoba on populaarne festivali roog.
 

 

Nabe (hot pot)

Nabe või ühepajatoit. Tüüpilised koostisosad on köögiviljad nagu negi ( Jaapani porru ) ja hakusai ( hiina kapsas ) , erinevad seened, mereannid ja/või liha. Nabe on eriti populaarne külmadel talvekuudel.

Mõningad Nabe eriroad:

Oden
Nabe roog valmistatud erinevatest kala kookidest , daikon , keedetud munast , konyaku nuudlitest ja Kombu merevetikatest, aeglaselt hautatud sojakastmel põhinevas supis.

 

Sukiyaki
Nabe roog,  mis on valmistatud õhukeste lihaviiludega, köögiviljadega, seentega, tofu ja shirataki ( konyaku nuudlitega) ning hautatud magusa sojakastme puljongis. Enne suhu pistmist, kastetakse tükk toore muna sisse.

 

Shabu Shabu
Shabu shabu on Jaapani stiilis hot pot , kus tükke õhukeselt viilutatud liha , mereande , köögivilju , seeni ja tofut, keedetakse kastes neid kuuma suppi. Enne suhu pistmist kastetakse tükid Ponzu sojakastmesse ja/või seesamikastmesse.

 

Chanko Nabe
Chanko nabe on traditsiooniline põhitoit sumo maadlejatele . Mitmeid erinevaid Chanko nabesid on võimalik proovida spetsiaalsetes Chanko nabe restoranides, mis leiavad aset Ryogoku rajoonis, Tokyos.

 

Liharoad

Liha on Jaapanis söödud suuremates kogustes ainult alates 19. sajandi teisest poolest. Tänapäeval on olemas mitmeid populaarseid Jaapani liharoogasid.

 

Yakitori
Yakitori on grillitud kanafilee varras, mis on maitsestatud soola või kastmega.

 

Tonkatsu
Tonkatsu on friteeritud sealiha kotlet. Tonkatsu serveeritakse tavaliselt koos hakitud kapsa või keedetud riisiga ( katsudon ). Samuti on tavaliseks lisandiks Jaapani stiilis karri riisile ( Katsu kare ).

 

Yakiniku
Yakiniku tähendab sõna-sõnalt " grillitud liha " ja viitab suutäie suuruste lihatükkide grillimisele - enamasti veise- ja sealiha – restoranis grillitakse lauas. Spetsiaalne yakiniku restoran on üheks kõige populaarseimaks restorani tüübiks Jaapanis. 

 

Nikujaga
Nikujaga on koduses stiilis valmistatud populaarne roog, mis on valmistatud magus hautatud liha (Niku) ja kartuliga (jagaimo).

Yoshoku road

Sajandite jooksul on Jaapanis võetud kasutusele Suur hulk Lääne- roogasi. Paljud neist on muutunud täiesti jaapanipärasteks ning neid nimetatakse Yoshoku toitudeks.
 
Mõned kõige populaarsem neist on :

 

Korokke
Korokke on alguse saanud kroketitest , mis võeti kasutusele Jaapanis 19. sajandil. Korokke koosneb täidisest , mis on paneeritud ja friteeritud ning süüakse koos Worcestershire tonkatsu kastme ja hakitud kapsaga. Korokket on mitmeid sorte sõltuvalt täidisest, kõige tavalisem täidis on segu hakkliha ja kartulipudrust.
 

 

Omuraisu
Omuraisu ehk riisi omlett. Praetud riis, mis on ümbritsetud õhukese muna omeletiga. Omuraisu tavaliselt meenutab oma kujuga ameerika jalgpalli ja võib olla garneeritud ketšupi või demi - glasuuritud kastmega. See on tüüpiline söökla või kohviku toit, kuigi on olemas ka spetsialiseeritud omuraisu restorane.

Muud road

Tempura
Tempura võb olla valmistatud mereannidest, köögiviljadest, seentest, või lihast, mis on kaetud Tempura taignaga ning friteeritud. Saadud toidul on kerge, kuid krõbe tekstuur, mida võib maitsestada võiga või kasta kastmesse enne söömist. Tempura toodi Jaapanisse Portugalist 16. sajandil ning sellest on saanud üks Jaapani kuulsamaid roogasid ka rahvusvaheliselt.

 

Okonomiyaki
Okonomiyaki on teatud tüüpi pannkook, kus erinevaid koostisaineid nagu mereannid, köögiviljad ja liha segatakse taignaga ja grillitakse. Okonomiyaki rohkem sarnaneb meie mõistes jaapanipärase pitsaga.